уторак, 7. мај 2013.

Gnezda sa spanaćem


Evo, ponovo sam sa vama posle kraće pauze, možda ste čak i pomislili da sam vas zaboravila.:) Nadam se da ste se odmorili i lepo proveli pravomajske i uskršnje praznike, a ne sumnjam da se i spremalo i nešto fino.Ovo je jedan stari recept sa Coolinarike, ali malkice dorađen i sa novim fotografijama, pa ako vam je ostalo ukršnjih jaja možete ih iskoristiti da napravite ova ukusna gnezda sa spanaćem.

Sastojci: 500 g lisnatog testa, 250 g očišćenog spanaća, 2 kašike brašna, oko 1 dl mleka, 4-5 kuvanih jaja, so, biber, malo muskatnog oraščića, 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Spanać očistiti i kratko blanširati u kipućoj vodi. Zatim ocediti i sitno iseckati. Na malo ulja propržiti 2 kašike brašna, dodati seckani spanać i sipati po malo mleka da se dobije gusta kašica. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati i malo naribanoh muskatnog oraščića.

Lisnato testo podeliti na pola i raszviti u četvrtastu koru debljine 0,5 cm. Preko razvijene kore rasporediti male kupice spanaća, a na svaku staviti po polovinu kuvanog jajeta okrenutog na dole.



Razviti i drugu polovinu lisnatog testa. Prostor između kupica premazati umućenim jajetom, pa prekriti drugom polovinom testa. Dobro utisnuti oko svake kupice da se kasnije ne bi otvorile prilikom pečenja.

Većom okruglom modlom ili čašom izvaditi krugove, napraviti mali zarez na vrhu da bi para mogal da izlazi i premazati umućenim jajetom. Premazati umućenim jajetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. Gnezda od spanaća servirati uz kiselo mleko ili pavlaku... prijatno!



Da se malo podsetimo još nekih recepata sa kuvanim jajima objavljenih ranije na blogu i ako je možda ostalo još koje jaje u uskršnjoj korpici, možete isprobati i ove recepte:


1. Ruska jaja
2. Salata " Alsacienne"
3. Teleće rolnice sa kuvanij jajima
4. Predjelo sa jogurtom i želatinom
5. Mesna štruca sa kuvanim jajima

11 коментара:

  1. Ovo je bas zgodna ideja... Imam jos nekoliko jaja, a imam i lisnato u zamrzivacu, pa mozda i probam danas, sutra...

    ОдговориИзбриши
  2. Lana,sve izgleda predivno. A sudeći po slikama,sigurno je i ukusno. Nešto će se morati probati. Pozdrav i sve najbolje.Vanja

    ОдговориИзбриши
  3. Evo kao što vidiš,zbog tebe sam napravila,da uživam i komentarišem...Vanja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lep pozdrav, draga moja, i da znas da sam se obradovala kad sam videla, hajde navijam da se i ti uskoro otisnes u blogerske vode pa da lepo mogu da citam receptice kod tebe!:)))

      Избриши
  4. Jao njih sam isprobala,i stvarno su fantastična i dekorativna i preukusna gnjezdašca:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, jako se radujem zbog toga, znas da sam potpuno bila zaboravila na ovaj receptic i da ga nisam nedavno pronasla, verovatno bi ostao za sledecu godinu.:))

      Избриши